Artvin Haber
HV
19 MART Salı 05:11

AŞIKLAR EZGİLERİYLE YÜREKLERE DOKUNDU

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-11-2022 02:17   Güncelleme : 30-11-2022 02:17
AŞIKLAR EZGİLERİYLE YÜREKLERE DOKUNDU

Aşıklar Buluşması (5)

Anadolu belleğini geçmişten günümüze taşıyarak kültürel zenginliğimizi en güzel şekilde ortaya koyan Aşıklık geleneği, Esenler’de yaşatılmaya devam ediyor. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde çok sayıda Esenlerlinin katılımıyla gerçekleşen Aşıklar Buluşması, yine renkli ve keyifli anlara sahne oldu. Programda aşıklar Ahmet Poyrazoğlu, Taner Öztürkoğlu ve Erzade Kapan, okudukları türkülerle gönüllere dokunurken doğaçlama şiirlerle yüzlerde tebessüm oluşturdu.

Aşık Taner Öztürkoğlu, gelenekten geldiğini belirterek “Erzurum Oltuluyum.Ben de bu gelenekten gelen Aşık Emrahlar, Sümmaniler, Reyhaniler olmak üzere toprağımız gereği, coğrafyamız gereği usta-çırak ilişkisi içerisinde yetiştik. Özellikle bizim Doğu Anadolu’da, Erzurum- Kars civarında çok yaygındır bu gelenek. Sazımızı, sözümüzü Anadolu’dan meydanlara taşıdık. Atışmalarımızda divanla, destanla, koçaklamalarla çalıp söylüyoruz. Aşıklık geleneğini Evliya Çelebi gibi ilden ile, vilayetten vilayete, ilçeden ilçeye taşıyoruz” diye konuştu.

Usta-çırak ilişkisine sahip çıkılmamasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Öztürkoğlu, “Usta-çırak ilişkisi olmadan bu iş öyle kolay kolay yürümez. Yere düşmez ama eski halini de bulamaz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR